PSK prijal projekty od 168 obcí

16.02.2005 Celý región

Prešovský samosprávny kraj (PSK) prijal v rámci operačného programu Základná infraštruktúra v opatrení Renovácia a rozvoj obcí 168 projektov. Uzávierka výzvy...
Prešovský samosprávny kraj (PSK) prijal v rámci operačného programu Základná infraštruktúra v opatrení Renovácia a rozvoj obcí 168 projektov. Uzávierka výzvy na ich podávanie v prvom kole bola do 31. januára. O tomto výsledku informoval na tlačovej konferencii v Prešove 9. februára vedúci Úradu PSK Alexander Ernst.

Zo spomínaného množstva projektov je 99 neinvestičných a 69 investičných. Najviac sa z nich týka tvorby územných plánov obcí ako veľmi potrebnej dokumentácie pre príjem pomoci zo zdrojov Európskej únie. Ďalšie podrobnosti bude Ernst vedieť povedať po tom, ako začne otváranie žiadostí za prítomnosti zástupcov Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Predpokladá, že po vytvorení hodnotiacich komisií sa celý proces môže uzavrieť v apríli.
Ernst ocenil, že touto možnosťou ovplyvňovať tok verejných financií sa výrazne posilnila kompetencia vyššieho územného celku. \"Je potrebné, aby čo najviac peňazí prišlo do tohto kraja, aby sa tie disparity regionálne vyrovnávali, \" konštatoval.
Na základe poznatkov z rokovania Agentúry na podporu regionálneho rozvoja v utorok 8. februára kritizoval, že pôvodný zámer, aby z celkovej sumy alokovanej EÚ pre SR na roky 2004 - 2006 vyše 35 miliónov eúr malo byť najviac pre Prešovský kraj a to 19 percent, sa nedodrží. Všetkým krajom budú financie poskytnuté rovnomerne. Ernst povedal, že to pre PSK znamená pokles objemu financií na rozdelenie z 260 miliónov Sk na 212 miliónov Sk. Na dôvody tohto kroku sa budú predstavitelia PSK pýtať v Bruseli, v Európskej komisii, pretože sa im zdá nespravodlivé. V konečnom dôsledku nepomôže napraviť regionálne rozdiely.
Hlavnú časť zdrojov na realizáciu projektov v tejto výzve tvoria prostriedky Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Žiadatelia dostanú pomoc vo forme nenávratného finančného príspevku. Minimálna då žka trvania realizácie projektu je šesť mesiacov, maximálna 24 mesiacov.
(jj)
 

Vyberte región